Sosyal Medya

Dünya

Rusya sütü Türkiye’den alacak

ABD ve AB'nin, Rusya'ya karşı uygulamaya başladığı ekonomik ambargoya ‘gıda ambargosu’ ile karşılık veren Moskova, süt ve süt ürünleri ithalatında rotayı Türkiye’ye çevirdi. Üç firmaya ithalat izni çıktı.



Rusya’nın yıllık süt ve süt ürünleri ithalatı 4,1 milyar dolar. Bunun 1.4 milyar dolarını ise AB ülkelerinden karşılıyor.

7 AÄŸustos'tan bu yana AB, ABD, Norveç, Kanada ve Avustralya'dan meyve, sebze, et, balık ve süt ürünleri alımını bir yıllığına durduran Rusya, Türkiye’deki süt üreticilerinde yaptığı incelemeler sonucunda, üç marka için ihracat onayı verdi.

Rusya Veterinerlik ve Bitki SaÄŸlığı Gözlem Kurumu Rosselkhoznadzor’un internet sitesinde yayınlanan bilgiye göre, bu firmalar Pınar Süt, Aynes ve Unilever markası Algida.

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri DerneÄŸi (ASÜD) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Harun Çallı, bazı süt ve süt ürünleri firmalarının Rusya'ya ihracat yapma izni aldığını bildirerek, "Åžu anda 50'ye yakın firmamız Rusya'dan onay alabilecek nitelikte. 15 Eylül'e kadar tüm firmalarımız Rusya'dan onay alma sürecini tamamlar" dedi.

Onay süreci bekleniyor

Çallı, Rusya gıda otoritelerinin, geçen yıl ASÜD aracılığıyla bazı süt ve süt ürünleri fabrikalarını incelemeye geldiÄŸini ve incelemelerin olumlu sonuçlandığını anlattı. Ä°hracat için onay sürecinin beklendiÄŸini kaydeden Çallı, Rusya'nın ABD ve AB'ye gıda ithalatı konusundaki ambargo kararının ardından onay sürecinin hızlandığını ve tamamlanmak üzere olduÄŸunu söyledi.

Harun Çallı, "Türkiye'de mandıralar dışında sektörde faaliyet gösteren birçok firma bu onayı alabilir. Åžu anda süt ve süt ürünlerinde 50'ye yakın firmamız Rusya'dan onay alabilecek nitelikte. 15 Eylül'e kadar tüm firmalarımız Rusya'dan onay alma sürecini tamamlar" diye konuÅŸtu.

Bundan sonraki süreçte firmaların Rusya ile fiyat konusunda görüÅŸeceklerini de bildiren Çallı, "Rusya'ya süt ve süt ürünleri ihracatımızın önünde hiçbir bürokratik engel kalmıyor. Firmalarımız fiyatta anlaşırsa ihracatımız hemen baÅŸlar" ifadelerini kullandı.

Süt üretimi 18 milyon ton

Türkiye’de süt üretiminin verilen destekler sayesinde 18 milyon tonu aÅŸtığını söyleyen Pınar Süt’ün baÄŸlı olduÄŸu YaÅŸar Holding’in Ä°cra BaÅŸkanı Dr. Mehmet AktaÅŸ, Al Jazeera’ye yaptığı yazılı açıklamada, sektörün saÄŸlıklı büyümesi için iç talebin yanı sıra ihracatın da artmasının gerektiÄŸini ifade etti.

GeçtiÄŸimiz yıl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın destekleriyle AB ülkelerine ihracat yapma imkanının saÄŸlanmasının sektör için önemli bir geliÅŸme olduÄŸunu vurgulayan AktaÅŸ bu konuda ÅŸunları söyledi:

“Bugün Rusya’ya ihracat kapısının açılmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Rusya’nın yıllık süt ve süt ürünleri ithalatı yaklaşık 4.1 milyar dolar ve bu ithalatın 1.4 milyar dolarını AB ülkelerinden gerçekleÅŸtiriyor. Uzun süredir stratejik olarak potansiyel gördüÄŸümüz ve etüd ettiÄŸimiz bu pazardan pay alacak olmaktan dolayı, Türkiye süt üreticileri ve ülke ekonomisi adına son derece mutluyuz. Pınar Süt olarak dünya ve Avrupa BirliÄŸi standartlarına uygun üretim gerçekleÅŸtiriyor ve 40’ı aÅŸkın ülkeye ihracat yapıyoruz. Gerekli çalışmalar tamamlandıktan sonra, Rusya’da da baÄŸlantılarımızı oluÅŸturmayı planlıyoruz.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.